علائم سرطان پوست چیست؟

 تغییرات پوستی در سرطان پوست احتمال دارد که از هر قسمتی از بدن شروع شوند؛ یعنی از پوست سر تا کف پا احتمال گسترش این بیماری وجود دارد؛ بنابراین شناخت علائم سرطان پوست می تواند باعث تشخیص زودهنگام شود.

برخی اوقات تغییرات پوستی در سرطان پوست در قسمت هایی از بدن ظاهر می شوند که همه را شگفت زده می کند، مانند زیر ناخن ها و یا درون دهان و حتی روی اندام تناسلی و غیره.

نکته مهمی که در مورد بیماری های پوستی وجود دارد، این است که باید به محض مشاهده هرگونه علائم پوستی، سریعا به پزشک مراجعه کرد. چون تشخیص زود هنگام سرطان پوست تاثیر بسیار زیادی را در میزان موفقیت روند درمان دارد.

سرطان پوست به سن و سال ربطی نداشته و امکان مبتلا شدن همه  افراد به سرطان پوست وجود دارد؛ اگر چه در سنین بالا شایع تر است. از جمله علائم سرطان پوستی که در صورت مشاهده، بهتر است سریعا به پزشک مراجعه کرد:

  • ضایعه پوستی که خوب نمی شود: در صورت مشاهده ی هرگونه ضایعه ای بر روی پوست باید آن را جدی گرفت. چون یکی از علائم سرطان پوست، ضایعات پوستی هستند. ضایعه پوستی که خوب نمی شود، اگر تحت درمان قرار گرفته نشود، ممکن است به مرور زمان دچار تغییرات بدخیمی شده و به سرطان تبدیل شود.

    مشاهده ی یک خال جدید، رشد غیر معمول، برآمدگی، پوست پوسته شدن و یا لکه ی تیره ای که بر روی پوست ایجاد می شوند، همه و همه جزو ضایعات پوستی هستند. تشخیص به موقع  انواع ضایعات پوستی و درمان آن، می تواند جلوی چنین عوارضی را بگیرد.
  • توده: ایجاد و شکل گیری توده های ناهموار و برجسته بر روی پوست، یکی از اصلی ترین نشانه ها و علائم سرطان پوست هستند. هرچند که ممکن است این ناهمواری ها دردی نداشته باشند، ولی باید در صورت مشاهده خیلی سریع به وسیله ی پزشک متخصص پوست مورد معاینه قرار گرفته شوند.

  • زخم: یکی از علائم سرطان پوست، ایجاد زخم هایی بر روی پوست است. بروز هرگونه زخم ناگهانی و ترمیم نشدن آن را باید جدی گرفت، چون می تواند زنگ خطری برای ایجاد تغییرات پوستی در سرطان پوست باشد. عدم بهبود زخم بر روی پوست تا سه ماه و یا چهار ماه می تواند اصلی ترین نشانه ی سرطان پوست باشد.

    زخم هایی که نا متقارن بوده واز لبه های نامنظمی برخوردار هستند، یا رنگ یکنواختی دارند، یا زخم هایی که قطر بیش از ۶ میلی متر دارند و به مرور زمان هم بزرگ تر می شوند می توانند نشانه ی سرطان پوست باشند.

  • لکه های قرمز: باید هرگونه تغییرات ایجاد شده را بر روی پوست جدی گرفت، چون می تواند یکی از علائم و نشانه های سرطان پوست باشند. اگر اندازه و یا ظاهر لکه ها به مرور زمان تغییر کنند و یا دچار خون ریزی شوند، بدون شک نشانه ی سرطان پوست است. در صورت مشاهده ی  لکه های قرمز بر روی پوست  که به صورت ناگهانی ایجاد شده است، باید سریعا به یک پزشک متخصص پوست مراجعه کنید. 

بررسی سایر علائم و نشانه های سرطان پوستی

ناهماهنگی در شکل ظاهری خال ها: در صورتی که در بدن خود خالی داشته باشید، باید شکل ظاهری آن را بررسی کنید. در صورت مشاهده ی هرگونه ناهماهنگی در شکل ظاهری خال ها، این موضوع را جدی بگیرید و فورا به وسیله ی پزشک متخصص پوست معاینه شوید.  تغییر شکل خال ها یا تغییر رنگ و اندازه ی خال ممکن است یکی از نشانه ها و علائم سرطان پوست باشد. 

ایجاد لکه های پوستی با رنگ های مختلف: ایجاد لکه های پوستی با رنگ های مختلف، یکی دیگر از نشانه ها و علائم سرطان پوست است. ممکن است بر روی پوست لکه هایی با رنگ های قرمز، سیاه، آبی، صورتی و یا سفید ببینید، در صورت مشاهده ی این لکه ها حتما به متخصص پوست مراجعه کنید. ایجاد لکه های پوستی می توانند یک زنگ خطر برای تغییرات پوستی در سرطان پوست باشد.

التهاب شاخی لب: شاخی لب ممکن است در هر سنی ایجاد شود، ولی بیشتر  بعد از سن ۴۰ سالگی نمایان می شود. التهاب شاخی لب یکی از علائم سرطان پوست است که اگر درمان نشود، ممکن است به سرطان سلول سنگفرشی پوست تبدیل شود. 

شاخک پوستی: یکی دیگر از انواع تغییرات پوستی در سرطان پوست، شاخک پوستی است که به شکل مخروط و با پایه ی قرمز رنگ، از سطح پوست به طرف بیرون رشد می کند. اندازه و شکل شاخک های پوستی متفاوت است و از جنس کراتین تشکیل می باشند. 

نشانه های اولیه سرطان پوست

تغییرات پوستی در سرطان پوست انواع گوناگونی دارند که هر کدام از آن ها دارای علائم و نشانه های مربوط به خود هستند. از طرف دیگر علائم سرطان پوستی در همه ی افراد یکسان نیستند. در برخی از افراد ممکن است که این سرطان، علائم اولیه ی زیادی را ایجاد نکند.
با این وجود، تغییرات غیر عادی  بر روی سطح پوست، یک علامت هشدار برای انواع بیماری های پوستی است. باید در صورت مشاهده ی هرگونه تغییرات پوستی  در اولین فرصت به پزشک پوست مراجعه کنید. علائم شایع و نشانه های اولیه ی سرطان پوست به صورت زیر هستند:

  1. مشاهده ی ضایعه های پوستی کوچک که تا سه هفته رفع نشوند.
  2. سابقه ی خانوادگی، اگر در خانواده ی خود افرادی را دارید که به سرطان پوست دچار شده اند، احتمال این وجود دارد که دیگر اعضای خانواده ها هم به این بیماری دچار شوند. 
  3. بروز و شکل گیری ضایعات مسطح یا برآمده، که لبه های آن ها به صورت مدور و یا پیچیده و نیمه شفاف باشند. ممکن است که در کناره های این ضایعات برخی عروق خونی ریز و به شکل دایره ای دیده شود. اندازه ی ضایعات در اول ممکن است ۴ تا ۶ میلی متر باشد، اما اگر تحت درمان قرار گرفته نشود، ممکن است اندازه ی آن بزرگتر شود.

علائم خال سرطانی

خال ها یک ضایعه ی پوستی خوش خیم هستند. خال ها  بیشتر در سنین نوجوانی و جوانی بر روی پوست ظاهر می شوند و تشکیل آن ها در افراد بالغ کمی غیر طبیعی است. خال هایی که از ظاهر غیرمعمولی برخوردار هستند، با گذشت زمان ممکن است به سرطان ملانوما تبدیل شوند.

باید همیشه به خال های بدن خود توجه لازم را داشته باشید تا متوجه  بروز هرگونه تغییرات در ظاهر، رنگ و اندازه ی  آن شوید. وجود هر کدام از نشانه های زیر نگران کننده است و به عنوان خال های سرطانی مشکوک، باید مورد بررسی و نمونه برداری قرار گرفته شوند. 

  • عدم تقارن: منظور از عدم تقارن این است که، نیمی از خال با نیمه دیگر آن فرق کند. حتما سعی کنید که خال ها و یا کک مک های  خود را بررسی کنید که دو طرف آن ها با همدیگر مطابقت داشته باشند. در صورت مشاهده ی هرگونه نامتقارنی، باید سریعا توسط یک متخصص پوست بررسی شوید. 
  • اندازه: اگر اندازه و قطر یک خال بیشتر از ۶ میلی متر باشد، یا اندازه ی آن اخیرا بزرگتر شده باشد، به صراحت می توان گفت که آن خال،  یک خال سرطانی است.
  • حاشیه خال: اگر حاشیه  و لبه های خال نامشخص و یا نامنظم باشد، می توان گفت که این خال مشکوک به خال سرطانی است.
  • افزایش تعداد خال ها: هر فردی آشنایی کامل با خال های بدن خود دارد، و در صورت افزایش تعداد آن ها باید حتما به یک پزشک مراجعه کرد. افرادی که بیش از صد خال بر روی بدن خود دارند، ممکن است که به سرطان پوستی ملانوما مبتلا شوند. 
  • تغییر رنگ: در صورتی که رنگ یک خال در نواحی مختلف گوناگون باشد،  و تغییر رنگ آن به وضوح دیده شود، آن خال مشکوک به خال سرطانی است.

علائم سرطان سلول پایه ای

یکی دیگر از انواع سرطان های پوستی، سرطان پوستی سلول پایه ای (بازال) است . این سرطان هم مانند دیگر سرطان ها بیشتر در نواحی که در معرض مستقیم نور خورشید هستند مانند سر و دست و صورت و … ایجاد می شود.

در برخی مواقع نشانه ها و علائم این سرطان پوستی ممکن است که در قسمت های دیگر بدن هم نمایان شوند. علائم سرطان سلول پایه ای به صورت زیر هستند:

  1. ایجاد برخی تومورهای  توده ای صورتی رنگ، با لبه های برجسته و قسمت های فرو رفته در مرکز آن
  2. ایجاد برخی  لکه ها و فرورفتگی ها مانند جای زخم یا اسکار بر روی پوست که به رنگ زرد و یا سفید هستند.
  3. شکل گیری برخی برآمدگی های صورتی رنگ براق و مرواریدی و یا قرمز و شفاف، البته ممکن است بعضی از قسمت های آن به رنگ قهوه ای و یا آبی و سیاه باشد. 
  4. ایجاد برخی زخم های باز که از آن ها چرک و عفونت خارج می شود. یا ایجاد لایه های سختی که بر روی زخم های چرکی
  5. عدم بهبود یافتن زخم ها و یا زخم هایی که بعد از بهبودی، مجددا باز می گردند.
  6. شکل گیری برخی برآمدگی های برجسته قرمز رنگ که با خارش همراه هستند.

علائم سرطان پوست سنگفرشی

سرطان پوست سنگفرشی، موجب مرگ و میر نمی شود اما جزو سرطان های تهاجمی و سخت است. نشانه و علامت های کارسینوم سلول سنگفرشی بیشتر در قسمت هایی از بدن که در معرض نور خورشید  و اشعه ی ماورای بنفش قرار گرفته اند ظاهر می شود.

این سرطان دومین سرطان شایع پوستی است و بیمارانی که از رنگ پوست روشن برخوردار هستند را بیشتر درگیر می کند. نشانه و علامت های کارسینوم سلول سنگفرشی به صورت زیر هستند:

  1. ایجاد زخم و تاول در دهان
  2. شکل گیری و ایجاد کیسه ی تاول بر روی لب که بعد از سر باز کردن، تبدیل به زخم شود.
  3. گره ها و یا برآمدگی های سفت و قرمز ریز بر روی سطح پوست
  4. توده هایی شبیه به زگیل
  5. ایجاد خطوط و یا لکه های قهوه ای یا مشکی رنگ زیر ناخن
  6. بروز زخم های پوستی جدید یا دوباره دیده شدن زخم های پوستی قدیمی
  7. شکل گیری زخم های صاف که دارای بافتی سخت و پوسته پوسته هستند.
  8. ایجاد کیسه های پرآب مثل کیسه های تاول یا زخم های خیس در ناحیه ی تناسلی

علائم سرطان کراتوز فعال

سرطان کراتوز فعال به دلیل قرار گرفتن در مقابل نور آفتاب ایجاد می شود. کراتوز فعال یک نقطه ی کوچک و خشن بر روی سطح پوست است که به لایه های عمیق پوست نفوذ پیدا نکرده است.  افرادی که به مدت زمان زیادی در معرض نور خورشید قرار بگیرند، بیشتر دچار این نوع سرطان می شوند.

رشد ضایعات پوستی در این نوع سرطان پوستی خیلی آهسته است. برخی اوقات این ضایعات ممکن است محو شده و مجددا بر روی پوست ظاهر شوند. افرادی که دارای پوست روشنی و یا موی قرمز هستند، بیشتر با این تغییرات پوستی در سرطان پوست مواجه می شوند.

  1. پوسته پوسته شدن لب پایین یکی از علائم سرطان کراکتوز فعال است. 
  2. زمخت و زبر شدن پوست
  3. بروز لکه های قرمز، صورتی، قهوه ای رنگ بر روی پوست
  4. شکل گیری توده های برجسته و ناهموار بر روی سطح پوست

    موضوعات مرتبط

    به بالای صفحه بردن