سرطان پروستات چیست؟

سرطان پروستات چیست؟ سرطان پروستات یکی از شایع ترین سرطان در بین مردان است. پروستات یک غده در ناحیه لگن است که ممکن است سلول‌های آن به سلول‌های سرطانی تبدیل شوند.

سرطان یکی از بیماری‌های شایع در جهان است ک هر ساله میلیون‌ها انسان را به کام مرگ می‌کشاند. البته در سال‌های اخیر، روش‌های درمانی متفاوتی برای این بیماری به وجود آمده است.

به شکلی که خیلی از افرادی که به سرطان‌های مختلف مبتلا می‌شوند، با درمان‌های متفاوت پس از مدتی بهبود می‌یابند.

پروستات چیست؟ و چه عملکردی دارد؟

پروستات فقط در مردان یافت می‌شود؛ این عضودر زیر مثانه (عضو توخالی که در آن ادرار ذخیره می‌شود) و جلوی راست روده (آخرین قسمت روده) قرار دارد.

در پروستات غددی به نام وزیکول منی وجود دارد که 10 تا 20 درصد مایع منی را می‌سازد. این مایع شامل موادی بوده که برای رشد، بلوغ و تغذیه اسپرم‌ها ضروری است.

مجرای ادرار لوله‌ای است که از مرکز پروستات می‌گذرد و ادرار و مایع منی را از طریق آلت تناسلی به خارج از بدن می‌رساند.

سرطان پروستات چیست؟

سرطان زمانی در بدن ایجاد می‌شود که سلول‌ها، بدون کنترل، شروع به رشد بی‌رویه کنند. سلول‌ها در هر قسمت از بدن می‌توانند به سلول‌های سرطانی تبدیل شوند و سپس به سایر نقاط بدن گسترش یابند.

سرطان پروستات نیز وقتی شروع می‌شود که سلول‌های غده پروستات بدون کنترل، شروع به رشد می‌کنند.

این سرطان چند نوع دارد. برخی از انواع این بیماری بسیار نادر هستند. بیشتر سرطان‌های پروستات از نوعی به نام آدنوکارسینوم هستند.

این سرطان از سلول‌های غده شروع می‌شود. در صورت ابتلا به این بیماری، پزشک با توجه به آزمایش‌های انجام شده می‌تواند اطلاعات کاملی در ارتباط با نوع سرطان به شما بدهد.

سرطان پروستات از کجا شروع می‌شود؟

این سرطان همانطور که مشخص است از غده پروستات آغاز می‌شود اما در مراحل مختلف بیماری ممکن است به بخش‌های دیگر بدن نیز گسترش یابد.

سلول‌های سرطانی پروستات ممکن است به غدد لنفاوی، کبد، ریه یا حتی استخوان‌ها نیز برسند. البته باید بدانید که این سلول‌ها در شرایط بد به عضوهای نام برده گسترش یافته و بعید است به اندامی مثل مغز برسد.

با توجه به این که سرطان به کدام اندام‌های بدن رسیده می‌توان مراحل آن را دسته بندی کرد. برای مثال سرطان موضعی پروستات که هنوز به بخش‌های دیگر بدن گسترش نیافته هنوز در مراحل ابتدایی قرار دارد. همچنین در بیشتر موارد قابل درمان است.

آدنوکارسینومای پروستات

آدنوکارسینوم‌ها در سلول‌های غده‌ای که پروستات و لوله‌های پروستات را پوشانده‌اند، ایجاد می‌شوند. این سلول‌های غدد مایع پروستات را می‌سازند.

آدنوکارسینومای پروستات شایع ترین نوع این سرطان است. تقریباً همه افراد مبتلا به سرطان پروستات این نوع را دارند.

به طور کلی دو نوع آدنوکارسینومای پروستات وجود دارد:

  • آدنوکارسینوم آسینار پروستات:

اکثر موارد این بیماری در این  دسته قرار دارند.

  • آدنوکارسینوم مجرای پروستات:

آدنوکارسینوم پروستات در مجاری غده، یعنی در سلول‌هایی که لوله‌ها (مجرای) غده پروستات را پوشانده‌اند شروع می‌شود.

تفاوت سرطان پروستات موضعی، موضعی پیشرفته و متاستاتیک چیست؟

  • سرطان پروستات موضعی
  • سرطان پروستات موضعی پیشرفته
  • سرطان پروستات متاستاتیک

این سه نوع سرطان ، میزان گسترش سلول‌های سرطانی را به دیگر بخش‌ها نشان می‌دهد. اگر شما یا اطرافیانتان به این بیماری مبتلا هستند، بهتر است که اطلاعات کاملی در ارتباط با انواع این نوع سرطان و مراحل آن داشته باشید.

سرطان پروستات متاستاتیک

سرطان پروستات ممکن است به بخش‌های دیگر بدن نیز سرایت کند. تومور جدید که در ناحیه دیگر قرار دارد، همان نوع سلول‌های سرطانی پروستات را داشته و با همان نام تومور اولیه شناخته می‌شود.

به عنوان مثال، اگر این سرطان به استخوان‌ها گسترش یابد، سلول‌های سرطانی در استخوان‌ها در واقع سلول‌های سرطانی پروستات هستند. بنابراین این بیماری سرطان پروستات متاستاتیک است نه سرطان استخوان و باید به عنوان سرطان اولیه یعنی پروستات که در بخش دیگری از بدن قرار دارد، درمان می‌شود.

سرطان پروستات موضعی

بسیاری از سرطان‌های پروستات موضعی پس از تشخیص قابل درمان هستند. زیرا بیمار هنوز در مراحل ابتدایی سرطان است.

سرطان پروستات پیشرفته موضعی

سرطان پیشرفته موضعی نوعی از سرطان پروستات است. در این نوع سرطان به اندام‌های مجاور خارج از پروستات گسترش یافته است. اما هنوز به عضوهای دورتر، مانند غدد لنفاوی یا استخوان‌ها نرسیده است ( در بالا اشاره شد- تکراری است…یکی از این مطالب انتخاب شود).

 سرطان پروستات موضعی همانطور که پیشتر اشاره شد، هنوز در مراحل ابتدایی است و سلول‌های سرطانی هنوز از پروستات خارج نشده‌‌‌اند. در سرطان پروستات موضعی پیشرفته، این سلول‌ها به بخش‌های نزدیک پروستات نیز سرایت کرده‌‌اند. اما در نوع متاستاتیک، سلول‌های سرطانی پروستات به مغز استخوان رسیده ‌اند. این حالت، نوع خطرناک تر سرطان پروستات است.

چه کسانی در معرض سرطان پروستات هستند؟

عوامل زیادی در شکل گیری این سرطان مردانه نقش دارند. از مهم ترین آنها می‌توان به سن، ژنتیک، عوامل هورمونی و تغذیه‌ای اشاره کرد. برای مثال افراد زیر 5 سال احتمال ابتلای آنها به سرطان پروستات زیر 1 درصد است.

همچنین استعداد ژنتیکی در ایجاد این بیماری نقش زیادی دارد. بنابراین می‌تواند موروثی نیز باشد. بر اساس برخی گزارش‌ها، احتمال ابتلا به سرطان پروستات در مردان قد بلند، بیشتر است.

آمار شیوع انواع سرطان پروستات در جهان

میزان شیوع این بیماری یک نفر در هر شش مرد است. این سرطان شایع ترین نوع سرطان در میان مردان است. متأسفانه میزان مرگ و میر ناشی از آن در ایران بیشتر از کشورهای دیگر محاسبه می‌شود.

با این حال طبق گزارش‌های به دست آمده، کمی بیشتر از نصف مردانی که در ایران به این سرطان مبتلا می‌شوند، بهبود می‌یابند.

جمع بندی

همانطور که خواندید سرطان مردانه پروستات یکی از شایع ترین سرطان‌ها در بین مردان است. این سرطان در سطح‌های مختلف طبقه بندی می‌شود.

امروزه بسیاری از افراد از این بیماری جان سالم به در می‌برند. به لطف درمان‌های مختلف، پزشکان می‌توانند به بیماران در این زمینه کمک کنند. آنچه در درمان سرطان‌های مختلف از جمله پروستات اهمیت دارد، زمان تشخیص آن است.

موضوعات مرتبط

به بالای صفحه بردن