سرطان سینه یا سرطان پستان، شایعترین نوع سرطان در بین زنان محسوب میشود. البته در مردان هم امکان بروز با احتمال بسیار کمتر وجود دارد. این کَنسر زیرشاخههای مختلفی دارد و یک بیماری واحد نیست. در این مطلب به انواع سرطان سینه، نشانهها و علائم هرکدام میپردازیم.
در پی افزایش آگاهیها و فراگیری غربالگریهای این سرطان، مرگ و میر ناشی از آن بهطور پیوسته رو به کاهش است. البته بررسی منظم پستانها توسط خود فرد و توجه به علائم این سرطان، نقش انکار ناپذیری در مهار کردن بهموقع این بیماری دارد.
علائم اولیه و هشداردهنده سرطان سینه در زنان و دختران
گاهی اوقات، افراد در حین استحمام، استفاده از عطر و خوشبو کنندهها و سایر فعالیتهای روزانه، متوجه تغییراتی در پستانهای خود میشوند. این تغییرات میتواند جزء علائم سرطان سینه باشند. البته بیشتر تغییرات پستانها بر اثر چرخههای هورمونی و عواملی به وجود میآیند که ارتباطی با سرطان سینه ندارند. اما توصیه میشود با مشاهده علائم این بیماری (حتی با شدت کم) به پزشک متخصص مراجعه کرد.
بررسی منظم ظاهر و وضعیت پستانها و توجه نسبت به نشانههای سرطان سینه، مانند احساس توده در سینهها، به تشخیص زودتر بیماری و درمان آسانتر آن کمک میکند. بسیاری از علائم عود سرطان سینه هم با علائم شکلگیری سرطان مشترک هستند.
بعضی از شاخصترین علائم اولیه سرطان سینه در زنان و دختران عبارت هستند از:
وجود توده در پستانها یا زیر بغل
از میان علائم سرطان سینه مهمترین آنها احساس وجود توده یا غده در پستانها یا زیر بغل است. بیمار اغلب این توده را به شکل نوعی برآمدگی یا توپ کوچک توصیف میکند. این توده ممکن است حالتی نرم و لاستیکی یا سفت داشته باشد. با این حال برخلاف تشخیص دادن توده با حس لامسه، مشاهده کردن آن میتواند دشوار یا غیرممکن باشد؛ مگر آنکه بیمار پستانهای کوچکی داشته باشد یا اینکه توده واقعاً بزرگ باشد.
یادآوری میکنیم که داشتن توده لزوماً به معنای ابتلا به سرطان نیست. این مسأله درباره سرطان سینه هم صادق است و اتفاقاً در اغلب موارد، تودههای سینه بهدلیلی غیر از سرطان ایجاد میشوند.
فیبروکیستیک سینه
یکی از علتهای شایع شکلگیری تودههای سینه، فیبروکیستیک سینه (کیستها یا تودههای خوشخیم در سینه) است. این وضعیت باعث ایجاد تغییراتی در پستان میشود و میتواند آن را متورم، حساس یا دردناک کند. فیبروکیستیک سینه، سرطانی نیست و معمولاً خطر خاصی را متوجه فرد نمیکند.
فیبروآدنوم
یکی از تومورهای خوشخیم و بسیار شایع سینه، فیبروآدنوم است که بهویژه در زنانی با سن ۱۵ تا ۲۵ سال ظاهر میشود. فیبروآدنوم خودش را بهشکل تودهای ۱ تا ۳ سانتیمتری، گرد، سفت، متحرک و با مرزهای مشخص نشان میدهد.
تغییر رنگ و قرمزی پوست پستان
سرطان سینه همیشه با شکلگیری توده همراه نیست؛ بعضی از متداولترین علایم سرطان پستان روی پوست پستانها ایجاد میشوند. مثلاً نوعی از این سرطان به نام سرطان التهابی سینه معمولاً باعث ایجاد توده نمیشود. به جای آن ممکن است علائمی مثل قرمزی، تورم و بثورات روی پوست پستان ایجاد کند. تورم پستان، بدون وجود یک توده مجزا، یکی از تظاهرات بالینی سرطان التهابی سینه است.
تغییرات بافت پوست پستان
تغییرات بافت سینه هم جزو نشانههای سرطان سینه هستند. یکی از آنها چین و چروکدار شدن پستان است. علامت شایع دیگر، ضخیم شدن پوست پستان است که باعث میشود پوست بافتی مانند پوست پرتقال پیدا کند.
مهم: بهطورکلی هر نوع تغییر رنگ و بافت پوست سینه که دلیل نامشخصی داشته باشد، نگرانکننده است و توصیه میشود برای بررسی بیشتر به پزشک مراجعه کنید.
تغییرات نوک پستان یا پیرامون آن
تغییرات نوک پستان یا نیپل هم جزو علائم سرطان پستانها در زنان است. یکی از تغییرات شایع نوک پستان، پوسته پوسته شدن آن است. گاهی این پوسته پوسته شدن تا ناحیه اطراف نیپل، اصطلاحاً آرئول یا هاله پستان، امتداد پیدا میکند.
یک نشانه مهم دیگر، کشیده شدن نوک پستانها به سمت داخل است که باید فوراً به دنبال منشأ آن بود. از تغییر کردن جهت نیپلها یا متمایل شدن آنها به یک جهت هم نباید بیتوجه گذشت.
ترشحات غیر عادی نوک پستان
خروج ترشحاتی غیر از شیر مادر از نوک سینه هم از نشانههای مهم و شایع است. یکی از این ترشحات، خون است. این ترشحات ممکن است شفاف، شیریرنگ یا قهوهای مایل به سبز باشند. ترشح مداوم، خود به خود، تنها از یک مجرا و خونی، باید مورد توجه قرار بگیرد.
زخم یا ورم پوست سینه
در صورت به وجود آمدن زخم یا ترکخوردگی در نیپل، آرئول یا نقاط دیگر سینه، باید به دنبال علت آن بود. ورم هم ممکن است حاکی از ابتلا به سرطان، از جمله سرطان التهابی سینه باشد. البته باید این موضوع را از عفونت پستان تفکیک کرد.
درد در پستان
درد در هر ناحیه از سینه، از جمله در نیپلها، ممکن است نشانه سرطان پستان باشد. البته درد پستانها علامتی است که بهندرت در سرطان سینه پدیدار میشود؛ پس نباید بهصرفِ نداشتن درد، سایر علائم را نادیده گرفت. بهویژه درد یک طرفه یا پایدار میتواند علامت خطر و از علائم سرطان سینه زنان باشد.
تغییرات شکل پستان
تغییرات شکل پستانها، از جمله تغییر سایز، بایستی مورد توجه قرار بگیرد. در بخش نشانههای ظاهری سرطان سینه در این باره صحبت خواهیم کرد.
تحقیقات حاکی از آن هستند که بررسیهای شخصی برای تشخیص زودهنگام سرطان سینه کافی نیست؛ بلکه در کنار آگاهی داشتن از وضعیت سینهها و بررسی منظم آنها، باید بهمحض مشاهده ناهنجاریها یا تغییرات مشکوک، به پزشک متخصص زنان و زایمان یا جراح پستان، مراجعه کرد.
توصیه میشود، زنان بین ۲۵ تا ۳۹ ساله هر یک تا سه سال برای معاینه سینه به پزشک مراجعه کنند. زنان ۴۰ ساله و بالاتر هم باید سالانه با انجام معاینه دقیق پستان و ماموگرافی (رادیوگرافی از پستان) غربالگری شوند.
نشانههای ظاهری سرطان سینه
نشانههای ظاهری سرطان سینه در هر فردی نسبت به دیگری متفاوت هستند. حتی بعضی از افراد هیچگونه نشانه یا علامت ظاهری حاکی از سرطان ندارند و نهایتاً علائم سرطان پستان غیر ظاهری از خود نشان میدهند.
موارد زیر برخی از نشانههای ظاهری سرطان سینه هستند:
- ضخیم شدن یا ورم کردن قسمتی از سینه
- بثورات پوستی یا فرورفتگی بخشی از پستان
- قرمزی یا پوسته پوسته شدن پوست در نوک سینه یا قسمتهای دیگر آن
- ترشحات نوک سینه بهجز شیر مادر، از جمله خون
- کشیده شدن نوک سینه به داخل پستان
- هر نوع تغییر در اندازه یا شکل پستانها
- بزرگ شدن غدد لنفاوی زیر بغل
در صورت مشاهده این نشانههای سرطان سینه باید در اولین فرصت با پزشک مشورت کرد؛ هرچند عامل این علائم ممکن است بیماری دیگری به جز سرطان باشد.
همان طور که مراحل خاص زندگی، مثل بلوغ و یائسگی، پستانها را دچار تغییرات زیادی میکنند، ظاهر یا حسی که پستانها به فرد میدهد میتواند با عادت ماهانه، باردار شدن، کاهش یا افزایش وزن یا مصرف بعضی داروها تغییر کند؛ ضمن آنکه وضعیت پستانها با بالا رفتن سن بهمرور دچار تغییراتی میشود. بنابراین ظاهر استانداردی برای پستانها وجود ندارد و ملاک طبیعی و سالم بودن آن از فردی به فرد دیگر متفاوت است. مثلاً بسیاری از بانوان از قرینه نبودن و عدم توازن پستانهای خود شکایت دارند؛ در حالی که کاملاً طبیعی است و به خودی خود مسأله نگرانکنندهای محسوب نمیشود که بخواهیم آن را از علائم سرطان پستانها در زنان محسوب کنیم.
نشانههای سرطان پستان خوشخیم و بدخیم
در بسیاری از موارد، تودههایی که در سینه ایجاد میشوند خوشخیم (غیر سرطانی) هستند. به طوری که در دنیا تنها حدود ۳ تا ۶ درصد از تودههای سینه بر اثر سرطان سینه به وجود میآیند و باقی آنها دلایل دیگری دارند. اما بین تومورهای غیر سرطانی و سرطانی سینه چه تفاوتهایی وجود دارد؟ در ادامه علائم سرطان سینه خوش خیم را از بدخیم تفکیک میکنیم.
نشانههای تومورهای بدخیم یا سرطانی
تومورهای سرطانی سینه اغلب مثل سنگ سفت هستند و ابعاد، مرز و اشکال نامنظمی دارند. آنها ممکن است قابل جابهجا شدن باشند ولی اغلب ثابت هستند. اینطور حس میشود که به پوست یا بافت مجاور خود چسبیدهاند. به عبارتی آنها را نمیشود با فشار دادن، جابهجا کرد. همچنین آنها اغلب دردناک نیستند.
از علائم سرطان سینه بدخیم
- فرورفتگی پوست و ایجاد بافتی مانند پوست پرتقال
- فرو رفتن نیپل به داخل پستان
- تورم غدد لنفاوی نزدیک سینه
نشانههای تومورهای خوشخیم یا غیر سرطانی
علائم سرطان سینه خوش خیم چیست؟ تودههای خوشخیم اغلب نرم و ژلهای هستند. در خیلی از موارد، میتوان آنها را به یک توپ لاستیکی نرم تشبیه کرد که ابعاد و مرز آن بهخوبی مشخص است. در بیشتر موارد، این تومورها قابل جابهجا کردن هستند و امکان دارد دردناک هم باشند.
نکته: از لحاظ ظاهری گاهی تشخیص تفاوت بین عفونت پستان (التهاب بافت پستان) و سرطان التهابی پستان دشوار است؛ چراکه عفونت سینه میتواند باعث تورم و قرمزی پوست آن شود. اما ورم پستان اغلب باعث تب، لرز و بدندرد میشود که طبیعتا این علائم با سرطان ارتباطی ندارند.
بهطور خلاصه، تودههای خوشخیم نرم و قابل جابهجایی هستند. درآنسو تودههای سرطانی اغلب سفت و غیرقابل جابهجاییاند.
متخصص زنان و زایمان یا جراح سرطان سینه میتواند با معاینه کردن پستان، اطلاعات زیادی درباره وضعیت آن به دست بیاورد و خوشخیمی یا بدخیمی تومور احتمالی را تشخیص دهد یا حدس بزند. با این حال ممکن است به عکسبرداری، اسکن یا نمونهبرداری هم نیاز باشد.
جدول زیر، خلاصهای از تفاوتهای تومورهای سینه خوشخیم و بدخیم را نشان میدهد:
تومور بدخیم (سرطانی) | تومور خوشخیم (غیرسرطانی) | |
---|---|---|
معاینه بالینی | سفت، مرز نامنظم و نامشخص، ثابت | نرم و منعطف، مرز مشخص، قابل جابهجایی |
ماموگرام (رادیوگرافی) | دارای اجزای تیز، شکل مبهم | یکنواخت، گرد یا بیضی شکل |
امآرآی (MRI) | مرتباً پدیدار و بعد ناپدید میشود | بهآرامی ظاهر میشود، ناپدید نمیشود |
بیوپسی (بافتبرداری) | خوشههای سلولی، هستههای نامنظم | مشابه سلولهای عادی |
علائم سرطان سینه در مردان
معمولاً از سرطان سینه بهعنوان بیماری مختص زنان نام برده میشود. احتمال ابتلا به آن در مردان هم وجود دارد. در آمریکا هر ساله ابتلای هزاران مرد به این بیماری تأیید میشود. تقریباً از هر صد مورد تشخیص ابتلا به سرطان سینه در این کشور، یک بیمار مرد است.
از میان شایعترین علایم سرطان سینه در مردان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- احساس تورم یا وجود توده در سینه یا زیر بغل
- پوستهپوسته شدن یا قرمز شدن نوک سینه یا پوست اطراف آن
- ضخیم شدن پوست سینه، شبیه به پوست پرتقال
- ملتهب شدن یا چروکیدگی پوست سینه
- ترشح از نیپل
- تورفتگی نیپل یا مایل شدن آن به جهتهای دیگر
- دردناک شدن نیپل (نوک سینه) یا اطراف آن
- زخم و ترکخوردگی روی نیپل یا پیرامون آن
این علائم لزوماً نشاندهنده سرطان سینه نیستند، ولی درصورت مشاهده آنها لازم است با پزشک مشورت کرد.
نشانههای تهاجمی سرطان پستان
بهطورکلی سرطان سینه به دو دسته تهاجمی و غیر تهاجمی تقسیم میشود که هرکدام انواعی از این بیماری را در خود جای دادهاند. به نوع غیر تهاجمی، کارسینوم درجا یا سرطان گرید صفر هم گفته میشود.
بیشتر سرطانهای سینه از دسته تهاجمی هستند؛ یعنی سرطان از محل شکلگیری خود خارج شده و به بافتهای مجاور، گرههای لنفاوی یا نقاط دیگر بدن گسترش پیدا کرده است. اما در سرطان پستان غیر تهاجمی، سلولهای سرطانی به مجاری شیری و لوبولها (غدد تولیدکننده شیر مادر) محدود هستند و هنوز بافت چربی یا بخشهای دیگر پستان یا بدن را درگیر نکردهاند.
علائم سرطان پستان تهاجمی و غیر تهاجمی بعضا با یکدیگر مشترک هستند، ولی بعضی از نشانهها کفه ترازو را به نفع سرطان تهاجمی سنگین میکنند. در ادامه به برخی از مهم ترین علائم سرطان تهاجمی سینه می پردازیم:
- احساس وجود توده در سینه یا زیر بغل
- تغییر اندازه یا شکل پستان
- ظاهر شدن ناحیه مرمر-مانند و سفت در زیر پوست سینه
- ضخیم شدن پوست پستان
- قرمز شدن، ترک یا تغییرات پوستی دیگر روی پستان
- احساس درد در نوک پستان یا قسمتهای دیگر آن
- تورفتگی یا مایل شدن نوک پستان
- ترشحات غیرعادی از نیپل
علائم سرطان التهابی سینه
سرطان التهابی سینه یک بیماری نادر و شدیداً تهاجمی است. در این بیماری، سلولهای سرطانی باعث مسدود شدن عروق لنفاوی قرارگرفته در پوست سینه (احتقان عروق لنفاوی) میشوند. استفاده از واژه التهابی بهخاطر آن است که در این سرطان، در پستانها اغلب ظاهری متورم، قرمز یا ملتهب پیدا میکنند.
به طور متوسط بین ۱ تا ۵ درصد از سرطانهای تشخیص داده شده در آمریکا از نوع سرطان التهابی سینه هستند. در بیشتر موارد، این سرطان از نوع کارسینوم داکتال تهاجمی یا سرطان تهاجمی مجاری شیری است. به این معنی که از مجرای شیری موجود در سینهها آغاز میشود و سپس به سایر بخشها گسترش پیدا میکند (این مجاری، شیر را از غدد شیری یا لوبول به نوک پستان منتقل میکنند.)
- تورم و قرمزی پوست سینه که دستکم یکسوم پستان را تحت تأثیر قرار دهد.
- تغییر رنگ پوست پستان به صورتی، بنفش متمایل به قرمز یا کبود
- ظاهر شدن خطوط برجسته روی پوست پستان یا پوستپرتقالی شدن بافت آن
- تجمع مایع لنف در پوست پستان، که عامل علائم مذکور است
- احساس تومور جامد در سینه، در طول معاینه
- افزایش سریع اندازه پستان
- احساس سنگینی، سوزش، گرگرفتگی، درد یا آزردگی در سینه
- تورفتگی نیپل
- تورم غدد لنفاوی زیر بغل یا نزدیک ترقوه
اِدم پوستی (پوست پرتقالی) و اریتم از تظاهرات سرطان التهابی سینه است. البته که مانند هر بیماری دیگری، این علائم ممکن است از مشکلی دیگر یا حتی نوع دیگری از سرطان پستان حکایت داشته باشند. مطابق معمول، تشخیص با پزشک است.
علائم کارسینوم داکتال
سرطان سینه داکتال یا کارسینوم داکتال دارای دو نوع درجا و تهاجمی است. کارسینوم داکتال تهاجمی (IDC) یا کارسینوم مجاری تهاجمی، شایعترین نوع سرطان سینه به شمار میرود؛ بهطوریکه حدود ۸۰ درصد از موارد تشخیص سرطان پستان در دنیا را تشکیل میدهد.
سرطان IDC پس از درگیر کردن مجاری شیر، به بافتها دیگر سینه حملهور میشود. بنابراین سلولهای سرطانی میتوانند ازطریق غدد لنفاوی یا جریان خون به سایر بخشهای بدن گسترش پیدا کنند.
- احساس توده در سینه
- احساس توده در زیر بغل
- ضخیم یا قرمز شدن پوست سینه
- تورم یا تغییر شکل پستان
- درد دائمی در پستان
- فرورفتگی یا چینوچروک شدن پوست سینه یا نوک پستان
- ترشح غیرعادی از نیپل
- پوسته پوسته شدن نیپل یا زخم شدن نیپل یا پوست سینه
- تغییراتی در ظاهر نیپل یا بخشهای دیگر سینه که ناشی از عادات ماهانه نیست
در معاینه بالینی IDC یک توده سفت و نامنظم ازطریق لمس قابل تشخیص است.
علائم سرطان سینه لوبولار
کارسینوم لوبولار یا سرطان سینه لوبولار هم به دو نوع درجا و تهاجمی تقسیم میشود. کارسینوم لوبولار تهاجمی (ILC) دومین سرطان سینه شایع در دنیا محسوب است. این سرطان از لوبولها یا همان غدد تولید شیر شروع میشود؛ درحالیکه سرطان IDC ابتدا مجاری شیر را درگیر میکند.
سرطان سینه لوبولار حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد از موارد سرطانهای تهاجمی پستان را تشکیل میدهد و در دهههای اخیر، موارد ابتلای آن رو به افزایش بوده است. با این حال شناخت علم پزشکی از این سرطان هنوز جای کار زیادی دارد. کارسینوم لوبولار بیشتر در زنان یائسه دیده میشود.
علائم سرطان سینه لوبولار شبیه به سرطانهای سینه دیگر است، اما وجه تمایز این بیماری به روند شکلگیری آن بازمیگردد. در کارسینوم لوبولار، تومور بیشتر تمایل دارد که شکلی خطی به خود بگیرد. همین مسأله باعث میشود که در معاینه و ماموگرافی، تشخیصدادن آن نسبت به تومورهای تودهای معمول دشوارتر باشد. شایعترین علائم کارسینوم لوبولار عبارتند از:
- ناحیه ضخیمشده یا سفتشده در پستان یا زیر بغل
- فرورفتگی یا چین و چروک پوست پستان
- تغییر در ابعاد یا شکل پستان
- تغییر در نوک پستان، از جمله کشیده شدن به داخل یا متمایل شدن به یک طرف
- تشکیل شدن ناحیه متورم یا توپر در سینه
نشانه های سرطان پستان متاستاتیک
سرطان پستان متاستاتیک یا سرطان پستان ثانویه به سرطان سینهای گفته میشود که سلولهای سرطانی آن به بخشهای دیگر بدن هم گسترش پیدا کردهاند. این سلولها میتوانند از سیستم لنفاوی یا به واسطه جریان خون در بدن پخش شوند.
بهخاطر آنکه در این نوع سرطان، بخشهای مختلفی از بدن درگیر میشود، ممکن است طیف گستردهای از علائم مختلف را از آن شاهد باشیم.
علائم عمومی
- احساس خستگی دائمی
- حالت تهوع مداوم
- کاهش وزن یا اشتها، بدون دلیل مشخص
علائم نشاندهنده درگیر شدن استخوانها
- احساس درد در استخوانها که با مسکن بهتر نمیشود و ممکن است در طول شب یا در حالت دراز کشیده شدت پیدا کند.
- شکستگی استخوان
- کمردرد با منشأء نامشخص، دشواری در گامبرداشتن، بیحسی و کنترل نداشتن روی مثانه یا روده
- احساس تهوع، خستگی و کوفتگی، حجم بالای ادرار، گیجی و احساس تشنگی که نشان دهنده سطح بالای کلسیم در خون باشد.
علائم حاکی از درگیری ریه
- احساس تنگینفس، در زمان فعالیت یا استراحت
- سرفه مقاوم و پایدار
- درد یا احساس سفتی و سنگینی در سینه که رفع نمیشود.
نشانههای حاکی از درگیر شدن کبد
- دلدردی که درد آن ممکن است به شانه راست هم کشیده شود
- ناراحتی یا درد در سمت راست شکم، زیر دندهها
- احساس تهوع
- کماشتهایی و کاهش وزن
- سکسکه
- ورم بر اثر تجمع مایع در شکم
- احساس ناخوشی
- احساس خستگی همیشگی
- خارش و زردی پوست (یرقان)
علائم نشاندهنده درگیر شدن مغز و سیستم اعصاب
- سردرد
- احساس تهوع و استفراغ، بهویژه پس از بیدار شدن در صبح
- احساس ضعف یا کرختی در یک سمت بدن
- سرگیجه یا عدم تعادل و هماهنگی
- تشنج
- دشواری در صحبت کردن
- مشکلات بینایی
- تغییر رفتار، خلقوخو یا ویژگیهای شخصیتی
- گیجی
- مشکلات حافظه
علائمی که از گسترش بیماری به پوست حکایت دارند
- تغییر رنگ پوست
- بثورات پوستی مقاوم یا دائمی
- ایجاد یک یا چند توده بدون درد، در زیر یا روی پوست (گرهک)
- ورم لنفاوی، در ناحیه بازو، دست یا سینه
- احساس درد
- خونریزی
- عفونت
- بودار شدن پوست
نشانههای حاکی از گسترش به غدد لنفاوی
- وجود توده یا ورم در زیر بغل، سینه یا ناحیه ترقوه
- تورم دست یا بازو
- احساس درد
- سرفه خشک
علائم مربوط به درگیری شکم
- درد شکمی
- تورم در شکم
- احساس حال به هم خوردگی دائمی
- کاهش اشتها
- احساس سیری سریع
- تجمع مایع در شکم
- یبوست
- احساس نفخ
نشانههای سرطان سینه سهگانه منفی
سرطان پستان سهگانه منفی (TNBC) سهمی ۱۰ تا ۱۵ درصدی از کل سرطانهای سینه دارد. نام بیماری به این مسأله اشاره دارد که سلولهای سرطانی آن گیرندههای استروژن و پروژسترون ندارند و ازطرفی تولید پروتئینی به نام HER2 در آنها با اختلال مواجه شده است. در واقع نتیجه تست هر سه آنها «منفی» است.
این سرطان بیشتر در زنان زیر ۴۰ سال شایع است؛ بهویژه زنانی که سیاهپوست هستند یا آنکه جهش ژنتیکی خاصی به نام BRCA1 دارند. تمایل به رشد و گسترش سریع از ویژگیهای TNBC محسوب میشود. سرطان سینه سهگانه منفی میتواند علائم مشابهی با انواع دیگر سرطان سینه داشته باشد.
علائم کارسینوم پاپیلاری پستان
کارسینوم پاپیلاری یا سرطان پستان پاپیلاری نوع نادری از این بیماری است که معمولاً زنان یائسه را مبتلا میکند. درصورت تشخیص بهموقع آن، بهطور کامل به درمان پاسخ میدهند. تومورهای این سرطان ظاهری منحصربهفرد دارند و به شکل بلند و باریک، شبیه به انگشتان دست، در اسکنها و عکسبرداریها مشاهده میشوند. کارسینوم پاپیلاری دارای دو نوع درجا و تهاجمی است.
علائم سرطان پاپیلاری پستان کم و بیش به انواع دیگر سرطان سینه شبیه است. احساس توده در بافت پستان یا ترشح خون از نیپلها، از نشانههای این بیماری هستند. در ادامه شایع ترین علائم کارسینوم پاپیلاری را معرفی می کنیم:
- تورم بافت سینه
- تورفتگی نیپل
- درد در سینه یا قفسه سینه
- تغییر در اندازه یا ظاهر پستان
- درد در نیپل یا اطراف آن
نشانههای سرطان سینه در دوران بارداری و شیردهی
گاهی اوقات سرطان سینه در زنان باردار یا زنانی که تازه زایمان کردهاند، رخ میدهد. این بیماری اغلب زنان بارداری را درگیر میکند که در بازه سنی ۳۲ تا ۳۸ سال هستند. با توجه به بالا رفتن سن بارداری در بسیاری از نقاط دنیا، احتمال دارد تعداد موارد جدید سرطان سینه در دوران بارداری رو به افزایش باشد. علائم سرطان پستان در زنان باردار عبارتند از:
- ایجاد توده در سینه یا زیر بغل
- ضخیم شدن پوست در این دو ناحیه
- تغییر در شکل یا اندازه پستان
- فرورفتگی یا چینخوردگی پوست پستان
- به داخل کشیده شدن نوک پستان
- ترشح مایعی غیر از شیر مادر از نیپل، بهویژه خون
- پوستهپوسته شدن، قرمزی یا التهاب پوست سینه، نیپل یا آرئول
- پوستپرتقالی شدن بافت پوست
تشخیص زودهنگام سرطان سینه در زنان باردار یا شیرده دشواریهای خودش را دارد. در زنان باردار، شیرده یا تازه زایمانکرده معمولاً سینهها بزرگ، حساس یا تودهای میشوند که دلیل آن، تغییرات طبیعی هورمونی است. این تغییرات میتواند تشخیص تودههای کوچک را دشوار کند. سینهها همچنین ممکن است متراکم شوند. تشخیص سرطان سینه در زنانی که سینههای متراکم دارند، با ماموگرافی دشوار است و میتواند تشخیص را به تأخیر بیندازد. ابتلا به سرطان پستان در دوران شیردهی پدیده نادری است، اما غیرممکن نیست. در اغلب موارد، تودههایی که زنان شیرده در پستان خود احساس میکنند سرطانی نیستند. میدانیم که تومور تنها نشانه سرطان سینه نیست.
برخی علائم سرطان سینه در دوران شیردهی
- ترشح غیرعادی از نیپلها
- احساس درد طولانی در پستان
- تغییر در اندازه یا شکل پستان
- قرمزی یا تیرگی پوست پستان
- بثورات دردناک یا خارشآور روی نیپل
- ورم کردن یا گُر گرفتگی سینه
جمعبندی علائم سرطان سینه در زنان و مردان
سرطان سینه یکی از شایعترین سرطانهای زنان است. در این مقاله به صورت مفصل به علایم سرطان سینه در زنان و مردان و انواع سرطانهای خوشخیم و بدخیم پرداختهایم. لزوما مشاهده نشانههای ظاهری سرطان به منزله این بیماری نیست و لازم است توسط پزشک معاینه دقیقتر انجام شود.